Master Tez Logo

Tez Yazma Aşamaları: 7 Aşama

Tez Yazma Aşamaları: 7 Aşama
Tez yazma aşamaları nelerdir? bu yazıyla birlikte sorusuna cevap alarak daha önce tecrübe etmediğiniz tez yazımı konusunda işinize yarayacak bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tez Yazma Aşamaları Nelerdir? 7 Önemli Aşama:

1. Aşama: Tez Konusu Belirleme

Tez yazımı hususunda ehemmiyeti çok yüksek olan ilk aşama konunun belirlenmesi aşamasıdır. Tez yazım sürecinin ilk aşaması konunun belirlendiği aşamadır. Konunun belirlenmesi aşaması tez yazma sürecinin diğer aşamalarının ön koşulu olduğundan en önemli aşama olma niteliği taşımaktadır. Bu sebeple konunun belirlenmesinde titiz davranılması daha sonra gelecek olan aşamalarda karşılaşılabilecek problemlerin önüne geçecektir.  Aşağıdaki tabloda tez konusunun belirlenmesinde oldukça işinize yarayacak iki önemli ipucu gösterilmektedir.   Tez konusunun belirlenmesi adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Aşama: Tez Konusunun Daraltılması

Tez konusunun belirlenmesi aşamasından sonra karşımıza çıkan diğer önemli husus konunun sınırlandırılması ihtiyacıdır. Tez konusunun fazla geniş bir alanı kapsaması ve yine aynı şekilde fazla dar bir alanı kapsaması tezin kalitesini olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Tez konusunun kapsamı tezi yazan kişinin zamanı ve tercih ettiği konuya göre farklılık gösterebilir ancak aşağıdaki tabloda tez konusunun hangi mantık üzerinden daraltılabileceğinin örneği gösterilmektedir.

3. Aşama: Tezin Hipotezlerini Belirleme

Tezin hipotezlerinin belirlenmesi aşamasında; Tezi yazan kişinin konuda daraltma yaparken ortaya koyacağı iddiasının belirmemesi gerekmektedir. Bahsi geçen hipotez ilk okumalarda şekillense de zaman içinde değişim gösterebilir. Tez cümlesi, iddia edilebilir, bilimsel kriterlere göre savunulabilir, neden sonuç ilişkisinde değerlendirilebilir olmalıdır. Aşağıdaki görselde uygun hipotez örneklerine yer verilmektedir. 

4. Aşama Tezin Yönteminin Belirleme

Tezin dördüncü aşamasında, hangi yönteme başvurulacağı belirlenmesi gerekmektedir. Burada önemli olan nokta sizin konunuz açısından en doğru yöntemi seçmek olacaktır. Aşağıdaki görselde tezlerde bulunan yöntem bölümünün örneği resmedilmektedir.

5. Aşama: Taslak Planının Oluşturulması

Tezin beşinci aşaması ile birlikte sürecin sistemli şekilde hareket etmesi sağlanmaktadır. Geçici olmasının sebebiyse ilk aşamada hazırlanması, okumaların sürmesiyle yeni düzenlemeler doğrultusunda farklılık gösterebileceğindedir. Taslak planı oluşturan öğrenciler en çok kavramsal çerçevenin detaylandırılması noktasında zorluk çekmektedir. Kavramsal çerçevenin taslağı oluşturulurken dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda gösterilmektedir.

6. Aşama: Geçici Kaynak Listesinin Oluşturulması

Bu kaynak listesine geçici denmesinin sebebi tezinizi yazmaya başladığınız günden son güne kadar yeni kaynaklara ulaşabileceğiniz gerçeğidir. Bu sebeple bu aşamada oluşturulan kaynakça listesinin yeterli olacağı düşüncesi size önemli handikaplar doğurabilir. Bu aşamada yapmanız gereken konunuzla ilgili ön okumalarınızda ulaştığınız kaynakları listeleyerek gerekli gördüğünüz notları almaktır. 

7. Aşama: Yazım Aşaması

Tezinizin esas olarak ortaya çıkacağı aşama yazım aşaması olmasına rağmen yukarda bahsettiğimiz aşamaları eksiksiz biçimde tamamladığınızda sizi en az yoracak aşamadır. “Yanlışlar Başlangıçlarla İlgilidir” deyimi bilhassa tez yazımı konusunda oldukça öne çıkmaktadır. İlk aşamalarınızdaki süreci doğru ve etkin yönettiğinizde tez yazım aşaması düşündüğünüzden çok daha kolay tamamlanacaktır. 
Bu yazımızda tez yazma aşamaları hakkında gerekli olan bütün bilgileri maddeler halinde aktardık. Dilerseniz tez yazdırma sayfamızı ziyaret edip, tez ücretleri hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Alın.

Tez yazdırma ve tez danışmanlık hizmeti hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için: